Şaban PİRİŞ Buharî, Müslim, İbnu Ma’ce, Tirmizî, Ebû Davud, Nesâî gibi birçok hadis kitabında halifelik ve imametle ilgili hadisleri önemli bir yer tutar. Bu konudaki hadisleri daha çok eserlerin; Ashâbu’n-Nebî, Fedâilu’s-Sahabe, Ahkâm, Haraç, İmâret, Vasâyâ, Meğazî, Adâbü’l-Kudât, Eymân, Bey’ât, Fiten ve Mehdî başlıkları altında görmekteyiz. Bu hadisleri şu şekilde gruplandırabiliriz. Hz. Muhammed’in hastalığı esnasında namazları …
Kur’an-ı Kerim’de Halife, Halifelik ve Siyasi Otorite İle İlgili Kelime ve Kavramların Geçtiği Ayetlerin İncelenmesi
Şaban PİRİŞ Kur’an’ın nazil olduğu 620 – 632’lı yıllarda Mekke ve çevresinde kabile devletleri hüküm sürüyordu. Mekke’de Kureyş kabilesinin hâkimiyeti Haşimoğulları ve Ümeyyeoğulları aşiretlerinin daha etkin olduğu ama içerisinde diğer aşiretlerin de az çok söz sahibi olduğu Dârü’n-Nedve adlı mahalli bir meclis eliyle icra ediliyordu. Yönetimle ilgili kararlar burada alınıyor ve tüm aşiretlerin katılımı ve …
Kitaplar ve Makaleler
Kur’an-ı Kerimde Halifelik ve Siyasi Otorite ile İlgili Ayetler
İSLAM MEDENİYETİ TARİHİ
Medeniyet kelimesi, “bir yerde yerleşme, ikamet etme” anlamındaki “ مدن ME-DE-NE” kökünden gelmektedir. Şehirleşme ile sıkı sıkıya bağlı olan medeniyet, aynı kökten gelen “Medine” kelimesi ile yakın alakalıdır. “Medenî”; “şehirli, şehre ait, şehre özgü”; “medeniyet” ise “şehirlilik, yerleşik hayat, iyi ve müreffeh yaşama” anlamlarına gelir. İslam medeniyetinin filizlendiği zeminin, muhitin, merkezin adı da şehir …